S sodelovanjem v boj proti onesnaževanju z mikroplastiko

Fakulteta za varstvo okolja se je s svojimi aktualnimi raziskavami na področju problematike mikroplastike v okolju odzvala povabilu Univerze EDUCONS iz Srbije in sodelovala na mednarodnem spletnem seminarju “Microplastics Chronicles: Stories from the Cutting Edge of Research”. Slednjega so v okviru projekta “GREENLand – Twinning Micorplastic-Free Environment” programa HORIZON pripravili prav raziskovalci Univerze EDUCONS iz Srbije.

V družbi uglednih raziskovalcev na raznolikih področjih onesnaževanja z mikroplastiko, ki prihajajo iz Anglije, Nemčije, Irske, Poljske, Slovenije in Srbije, je raziskovalno delo fakultete predstavila dr. Anja Bubik s predavanjem “Tracking Microplastics in Small River Environments”.  Osredotočila se je na raziskovalne aktivnosti na področju monitornga mikroplastike v manjših rekah in ozaveščanja o problematiki mikroplastike v okolju, ki jih izvajajo v okviru projektov PLASTIX in EDU4PC.

Projekt GREENLand naslavlja zelo aktualno, globalno prisotno, okoljsko problematiko, prispeva k varnosti hrane in okolja z izboljšanjem tehnologij za preprečevanje, odkrivanje in čiščenje mikroplastike ter spodbuja razvoj raziskovalcev v regiji z združevanjem prizadevanj za varstvo okolja. Namen projekta je ustvariti okolje brez plastike in doseči ničelno onesnaževanje z mikroplastiko, pri čemer bo sodelovanje s priznanimi evropskimi institucijami Srbijo postavilo na vodilno mesto na področju raziskav in inovacij.