Vabljeno predavanje: Hormonski motilci / mit ali resnica?

V sredo, 22.5. 2024 ob 16.00 bo v Veliki predavalnici vabljeno gostujoče predavanje dr. Lucije Kolar, ustanoviteljice Inštituta Complementarium –  Inštituta za raziskave narave in razvoj okoljskih tehnologij, z naslovom Hormonski motilci / mit ali resnica?

Hormonski motilci, znani tudi kot endokrini motilci, so kemikalije, ki lahko vplivajo na endokrini (hormonski) sistem v telesu, kar vpliva na razvoj, razmnoževanje in splošno zdravje. Te snovi najdemo v različnih vsakdanjih izdelkih, vključno s plastiko, kozmetiko, pesticidi in industrijskimi kemikalijami. Izpostavljenost hormonskim motilcem lahko privede do pomembnih zdravstvenih težav, kot so težave z razmnoževanjem, zaostanek v razvoju in povečano tveganje za nastanek raka

V predavanju se bomo seznanili z definicijo hormonskih motilcev, značilnimi predstavniki in njihovimi lastnostmi. Izvedeli bomo, ali v to skupino sodijo zdravila in kaj so zdravila, ko enkrat postanejo odpadek –  tako humana kot veterinarska. Obeta se zanimivo predavanje, ki bo obsegalo tematike, ki so del našega vsakdana.

Začetek

16:00

22. maja 2024

Konec

19:00

22. maja 2024

Kraj

Fakulteta za varstvo okolja, Trg mladosti 7, Velenje (Velika predavalnica, 1. nadstropje)

Preskoči na vsebino