Sesalci v urbanem evropskem prostoru

Urbanizacija sesalcev je v evropskih državah močno razširjena in prinaša številne izzive, povezane z upravljanjem divjih živali, dobrobitjo živali in javnim zdravjem. Urbana divjad je običajno razvrščena kot izkoriščevalci, prilagodljivci ali izogibalci. Življenje v bližini ljudi postavlja pred sesalce pomembne izzive, saj povzroča spremembe v njihovem vedenju, telesni kondiciji, prehranski ekologiji, zdravstvenem stanju in genetiki.

O tej vseevropski problematiki bodo na Mednarodni šoli Etologije, ki bo novembra na Siciliji (Italija), govorili številni priznani strokovnjaki. Podrobno bodo predstavili trenutno situacijo in odprli razpravo o prihodnjih vidikih, pri čemer se bodo osredotočili na prilagodljivo upravljanje.

KAJ? International school od ethology, Workshop: Urban Mammals in Europe
KDAJ? od 20. do 24. novembra 2023
KJE? Erice, Sicily, Italy

Podrobnosti o dogodku najdete TUKAJ, kjer se je mogoče na dogodek tudi PRIJAVITI.

 

Tudi v Sloveniji se vse več govori o upravljanju s populacijami divjih živali v urbanem okolju. V zadnjem obdobju so največ prahu v javnosti dvigovale nutrije.

O prostoživečih živalih, ki se vse pogosteje vračajo v urbana središča je prof. dr. Boštjan Pokorny govoril tudi v radijski oddaji Nedeljska reportaža na Prvem programu Radia Slovenija.