Poletna šola GEO4CIVHIC 2023

Unescov regionalni urad za znanost in kulturo v Evropi vabi študente prvega in drugega letnika, da se udeležijo poletne šole GEO4CIVHIC 2023, ki bo potekala 28. 9. 2023 v Palazzo Zorzi, prostorih Unescovega regionalnega urada, v Benetkah.

→ Rok za prijavo je 15. 9. 2023

GEO4CIVHIC (Geothermal Systems for Retrofitting Civil and Historical Buildings) predstavlja vrhunec 4-letnega inovacijskega projekta (IA), financiranega s strani programa Evropske unije Obzorje 2020 za raziskave in inovacije. Namen projekta je raziskati nove priložnosti za izboljšanje učinkovitosti in namestitve geotermalnih sistemov v zgodovinskih in stanovanjskih objektih.

Vsako leto je v okviru projekta tudi poletna šola, namenjena podpori mladim (predvsem dijakom višjih srednjih šol in študentom), ki želijo izvedeti več o inovativnih tehnologijah na področju geotermalne in obnovljive energije. Dogodek udeležencem omogoča pridobivanje novih veščin, sodelovanje v pogovorih z izkušenimi strokovnjaki na tem področju ter odkrivanje možnosti za izobraževanje in kariero v geotermalni energiji.

Tema letošnje poletne šole je »Ogrevanje in hlajenje naših stavb z zeleno energijo«. Predstavitve in razprave bodo raziskale uporabo geotermalnih sistemov za napajanje v zgodovinskih in civilnih stavbah, kjer obstoječi sistemi ogrevanja in hlajenja pogosto niso zadostni in/ali zastareli. Štiri demonstracijske lokacije bodo služile kot primeri študij, ki bodo udeležencem pomagale utemeljiti ideje in koncepte: trije zgodovinski objekti v Italiji, na Irskem in na Malti ter ena stanovanjska stavba v Belgiji. Dogodek bo omogočil mreženje in širjenje znanja med učitelji in učenci ter deloval kot platforma za inovativne pobude na področju obnovljive energije ter predstavitev dosežkov na tem področju.