FVO na IUGB

Na 36. kongresu Mednarodne zveze raziskovalcev divjadi (International Union of Game Biologists; IUGB), ki poteka med 28. in 31. avgustom v Varšavi (Poljska), so aktivni tudi sodelavci FVO. Prvi dan kongresa je prof. dr. Elena Bužan predavala o pomenu, perspektivah in rezultatih analiz okoljske DNK (e-DNA) v iztrebkih divjega prašiča, volka in risa, in sicer za določanje prehrane teh vrst. Prispevek je nastal v sklopu dveh CRP projektov (Divji prašič in ritje; Zveri in parkljarji), pri katerih sodeluje tudi FVO.

Prof. Bužan se je v svoji predstavitvi poglobila v zapleten svet prehrane divjih prašičev in volkov ter se osredotočila na:
  • Pomen razumevanja ritja divjih prašičev in plenjenja volkov za ohranjanje in upravljanje ekosistemov.
  • Uporaba neinvazivne metode DNA metabarkodiranja za raziskovanje njihovih prehranjevalnih navad iz vzorcev iztrebkov.
  • Ključne ugotovitve iz Slovenije: volkovi se pretežno prehranjujejo z jelenjadjo, srnjadjo in divjimi prašiči, medtem ko prehrana divjih prašičev vključuje rastline, nevretenčarje in celo vretenčarje.
  • Prelomno razkritje, kako divji prašiči vplivajo na talne živali, od katerih nekatere vplivajo na naše pridelke.
Metabarkodiranje se je izkazalo za neprecenljivo orodje za poglabljanje v zapletene ekološke odnose in odkrivanje skrivnosti prehrane divjadi in zavarovanih vrst.