Kratkoročna mobilnost na Univerzi aplikativnih znanosti NHL Stenden

Od ponedeljka 27.5.2024 do petka 30.5.2024 je magistrski študent Aljoša Krajnc v okviru projekta Erasmus+ gostoval na Univerzi za aplikativne znanosti NHL Stenden v Nizozemski Friziji, v Mestu Leeuwarden.

V prvem delu je aktivno sodeloval na srečanju On-Site Deep v sklopu Interreg projekta Plastix, kjer FVO sodeluje kot partner in razvoja lasten prototip za vzorčenje mikroplastike v majših vodotokih. Aljoša je skupaj z ostalimi udeleženci spoznaval delovanje Frizijske province na področju plastičnega gospodarstva, ravnanja s plastičnimi odpadki in »circular plastics« krožnemu gospodarjenju z odpadki. Ogledali so si tehnološke procese recikliranja plastike v centru za ravnanje z odpadki, kjer iz odpada mehansko odstranijo uporabno plastiko in jo pošljejo v bližnje tovarne, kjer iz reciklirane plastike izdelajo nove izdelke. Ogledali so si tudi manjše podjetje, ki se ukvarja z dizajniranjem kalupov za izdelke ter uporabo PHA (polyhydroxyalkanoat) oz. biorazgradljive plastike.

Naslednji dan so udeleženci srečanja na otoku Terschelling spoznali delovanje univerze NHL Stenden in kampusa Viktorija ter podjetja, ki se ukvarja z izdelavo izdelkov iz plastike, pobrane iz peščenih plaž otoka.

Drugi del praktičnega usposabljanja je preživel na univerzi NHL Stenden, v prostorih Vodno aplikacijskega centra (Water applicatie Centrum – WAC) in Evropskega centra za trajnostne vodne tehnologije Wetsus, kjer so mu predstavili njihove metode izdelovanja nanoplatičnih delcev (Elektro hidrodinamična atomizacija – EHDA), njihove kvantifikacije in kvalifikacije (Pretočna citometrija in barvanje delcev), raziskave o novih metodah za odstranjevanje mikro in nanoplatstike iz odpadnih voda (zračna flotacija, koagulacija in flokulacija), ter raziskovalne projekte kot so naprava za tarčno škropljenje, novi sistemi za aeracijo odpadnih voda z uporabo gravitacije, ter velik in moderen učni laboratorij za študente vseh stopenj, kjer imajo veliko vsebin in naprav za demonstracijo čiščenja odpadne vode in testiranje kakovosti voda.

Aljoša se je obogaten z novimi znanji vrnil na matično fakulteto, kjer sodeluje pri razvoju metodologije in prototipa vzorčenja mikroplastike v rekah.

Mobilnost bo sklenil konec prihodnjega meseca, ko bo nizozemskim partnerjem predstavil zadnje izsledke testnega vzorčenja mikroplastike v Savinji in Paki.