Diplome prejela dvanajsta generacija študentov

V četrtek, 30. novembra, je bila v Marinovi dvorani Glasbene šole Fran Korun Koželjski, svečana podelitev diplom novim diplomiranim ekotehnologinjam in ekotehnologom ter magistricam in magistrom ekotehnologije.

Podelitev diplom je vedno poseben, svečan dogodek. Tako za diplomante kot tudi vse tiste, ki so jim na njihovi študijski poti tako ali drugače stali ob strani in jih podpirali. Na Fakulteti za varstvo okolja diplomske listine svečano podeljujemo konec novembra, v mesecu ko obeležujemo mednarodne dneve znanosti,  mladih in študentov.

Diplome je iz rok dekana prof. dr. Boštjana Pokornega in direktorja doc. dr. Gašperja Gantarja letos prejelo 17 diplomantk in diplomantov ter dve magistrici in magister ekotehnologije. Vsi diplomanti so uspešno opravili predpisane študijske obveznosti, nekateri pa so se pri tem še posebej izkazali. Najvišjo povprečno oceno na dodiplomskem študiju je dosegla Vesna Korošec, in sicer 9,2. Seveda pa ocene niso edino merilo uspeha. Zato na fakulteti, tako preko študijskega procesa kot ostalih dejavnosti, omogočamo in spodbujamo različne oblike udejstvovanja mladih. Slednje zagotovo predstavlja pomembno dodano vrednost, ki pozitivno vpliva na razvoj fakultete. Še zanimivost, potrdilo o uspešnem zaključku prvostopenjskega študija so tokrat prejeli kar trije, ki so v času študija opravljali funkcijo predsednika oz. predsednice študentskega sveta.

»Leto 2023 je pokazalo, kako potrebni so kadri z znanjem, veščinami in strokovnim pristopom na področju varstva okolja, varstva narave in trajnostne rabe naravnih virov. (Pre)številne naravne nesreče so nas ves čas opozarjale, v kako občutljivem okolju živimo in kako mačehovsko se do narave pogostokrat obnašamo. Hkrati so spodbudile mnogo potreb upravičenih in neupravičenih, po sanaciji in reševanju težav. V času populizma lahko resnične in včasih tudi namišljene potrebe v sebi skrivajo željo po izkoriščanju nastale situacije, po iskanju priložnosti in prevlado kapitala. Tudi zato je treba imeti strokovno znanje. Da boste lahko na tem področju aktivni, a hkrati ne boste slepo sledili eni ali drugi skrajnosti. Skrajnosti kapitala po nenehnem napredku in razvoju, ki je seveda nujen, a mora upoštevati tudi naravne danosti, naravne elemente in omejitve okolja. In na drugi strani, da ne boste kot mladi strokovnjaki sledili populizmu, ki ga z veseljem in lahkoto uporabljajo posamezniki, vplivneži, ki tako zbirajo všečke in brez kakršnihkoli znanj vplivajo, marsikdaj tudi zelo napak, na odločevalce. V tem diapazonu skrajnosti, se boste lahko vi, z vašimi znanji našli v prihodnosti. Prepričan sem, da vas je fakulteta opremila z ustreznimi znanji. Na vas pa je, da boste strokovnost v poslovnem delovanju tudi uresničevali,« je v nagovoru letošnjim diplomantom dejal dekan Boštjan Pokorny.

Fakulteta za varstvo okolja ima vse od ustanovitve sedež v Velenju. Za njeno rast in razvoj je zelo pomembno sodelovanje z lokalno skupnostjo. Nove diplomantke in diplomante je z obiskom počastila tudi podžupanja Mestne občine Velenje, Aleksandra Vasiljević, in jim zaželela vse dobro na njihovi nadaljnji življenjski poti. »Z zaključkom šolanja ste okronali več let trdega dela. Verjamem, da pot ni bila lahka. Zavedati se morate, da je ob številnih izzivih s katerimi se naš planet sooča,  vaš poklic ne le poklic sedanjosti, temveč tudi poklic prihodnosti. Iskreno in iz srca vam čestitam za dosedanjo prehojeno pot in želim da  svoje znanje dobro unovčite v poslovnem svetu. Prepotrebni ste in hvala za vaše delo.«

Diplomanti so upravičeno ponosni na dosežen rezultat in dosedanjo prehojeno pot. Zavedajo se, da pridobljen naziv pomeni zavezo k ravnanju, ki pritiče poklicu in je zapisana v slovesni zaobljubi diplomantov Fakultete za varstvo okolja, ki jo je prebral diplomant Alen Lamper.

Za glasbeno spremljavo svečanega dogodka so poskrbeli člani trobilnega kvinteta Glasbene šole Fran Korun Koželjski, pod mentorstvom prof. Mitje Škorjanca in harfistka Naja Mohorič.