Začetek poletne šole Astronimije – GoChile

Od 13. do 19. avgusta 2023 bo na kmetiji Lešnik blizu Slovenj Gradca potekala Poletna šola astronomije GoChile. Poletna šola, ki jo organizira Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici, v soorganizaciji s Fakulteto za tehnologijo polimerov iz Slovenj Gradca in Fakulteto za varstvo okolja iz Velenja, je financirana v okviru projekta “Promocija študija s STE(A)M  področij  za  poklice prihodnosti“, ki ga financira Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Pri organizaciji in izvedbi sodeluje tudi Zavod Cosmolab.

Poletna šola astronomije je brezplačna in je namenjena dijakinjam in dijakom starim od 14 do 18 let. Zaradi velikega zanimanja za tovrstno področje so bila mesta zelo hitro zapolnjena. Udeleženci in udeleženke šole bodo glavne projekte izvedli s teleskopom GoChile. V manjših skupinah (2 – 4 dijaki/nje na skupino) bodo ob mentorski pomoči načrtovali, izvedli in predstavili manjši raziskovalni projekt. Svoje praktične sposobnosti bodo brusili tudi s teleskopi, ki jih bomo postavili v okolici kmetije. V popoldanskih predavanjih pa bodo razširili tudi svoje teoretično znanje o temah kot so zvezde, kozmologija, črne luknje, temna snov in kozmični delci. Udeleženke in udeleženci bodo več čas poletne šole bivali in delali na poslopju Kmetije Lešnik, ki ponuja idealno lokacijo za tovrstne aktivnosti, predvsem za opazovanje s teleskopi v naravnem okolju. Del popoldanskega urnika pa bodo namenili obisku in aktivnostim Fakultete za tehnologijo polimerov ter Fakultete za varstvo okolja v Velenju.

Dijake in dijakinje bodo skozi projekte vodili mentorji, zaposleni na Fakulteti za naravoslovje Univerze v Novi Gorici: dr. Jure Japelj, dr. Andreja Gomboc, dr. Tanja Petrushevska, Mateusz Bronikowski in sodelavka Zavoda Cosmolab dr. Barbara Rovšek.

Nekaj utrinkov iz lanske poletne šole GoChile si lahko ogledate tukaj

Poletne šole v 2023V okviru projekta STE(A)M,  za starostno skupino od 14 do 18 let, letos poteka kar pet poletnih šol. Poletna šola »CAE – Računalniško podprt inženiring« se je odvijala meseca junija na Fakulteti za strojništvo Univerze v Novem Mestu. Konec meseca avgusta 2023 pa bodo poleg Poletne šole astronomije GoChile potekale še 3 poletne šole, na Fakulteti za tehnologijo polimerov – Modeliranje in izdelave modelov lahkih letal s tehnologijo 3D tiska, na Fakulteti za varstvo okolja v Velenju – Majhni koraki za velike spremembe v okolju ter na Srednji tehnični šoli Šolskega centra v Kranju – Fluidtronika za Industrijo 4.0 (v organizaciji Fakultete za strojništvo, UN NM). Slednje so za vse učence in dijake brezplačne. Več informacij o aktivnostih na uradni strani projekta STE(A)M.