PLASTIX študijski obisk na Nizozemskem

Zadnji teden v maju so se predstavniki Fakultete za varstvo okolja v okviru projekta PLASTIX udeležili 4. partnerskega srečanja in odprtega seminarja (4. OSDD) oz. študijskega obiska, ki se je osredotočal na krožno gospodarstvo na področju plastike. Tokratna destinacija je bila Nizozemska, kjer so partnerji iz province Fryslân v mestu Leeuwarden in na otoku Terschelling pripravila zelo obsežen in raznolik program.

Gostujoča regija je predstavila številne uspešne zgodbe in razvojne rešitve na področju plastike v krožnem gospodarstvu ter poudarila njihova skupna prizadevanja za reševanje izzivov krožnosti na področjih gradbeništva, vodnih tehnologij, plastike, kmetijstva, mobilnosti in turizma. Partnerji so si ogledali obrat za obdelavo komunalnih odpadkov Omrin in podjetje za razvoj plastičnih izdelkov Elzinga & van der Krierke. Spoznali so inovacije podjetja Jutfabriek na področju recikliranja plastičnih odpadkov, s poudarkom na tistih, ki jih morje dnevno naplavi na obalo otoka. Prav tako so dobili podroben vpogled v pobude NHL Stenden univerze za recikliranje plastike in razvoj krožnega gospodarstva na področju plastike v regiji.

Nizozemska daje velik poudarek reševanju problematike onesnaževanja morja z odpadki, tako so predstavili posledice ladijske nesreče iz leta 2019, ko je ena največjih kontejnerskih ladij na svetu Zoe zaradi hudega neurja izgubila 300 zabojnikov v bližini otoka Terschelling. Tovor je v veliki količini naplavilo na obalo Frizijskih otokov in vedno nove naplavine najdemo tam še danes. Spoznali so tudi vplive te katastrofalne nesreče na morsko življenje ter kako so posledično odnos do plastike in odpadkov spremenili tamkajšnji prebivalci.

Dobre prakse, inovativne ideje in nova znanstveno-strokovna poznanstva projektna ekipa prinašamo v Slovenijo in se veseli nadaljnjega dela v smeri pozitivnih sprememb na področju plastike pri nas in v ostalih evropskih regijah – Plastics Revolution to European Regions.