Karierni dan FVO 2023

Strokovno znanje, ki ga študentje pridobijo tekom študija je trden temelj bodoče poklicne poti, a za umestitev na trgu dela je nujno obvladati še dodatne veščine. Ker se na fakulteti tega zavedamo, želimo študentom pomagati z organizacijo kariernih dni, kjer gostujoči predavatelji predstavljajo koristne vsebine in navdihujoče karierne poti.

Tako smo se na enem izmed takšnih srečali v četrtek, 13. aprila 2023.

Kako najbolje prepričati bodočega delodajalca in kako organizirati lasten profesionalni portfolio oz. osebno mapo je zbranim študentom in diplomantom, članom alumni kluba FVO, predstavila Biserka Plahuta, mag. manag. izobr. in svetovalka v Svetovalnem središču Velenje, s 30 letnimi izkušnjami na področju izobraževanja in svetovanja.

Dobro organizirana osebna mapa, v kateri imamo zbrane vse naše dosežke, izkušnje ter potrdila formalno in neformalno pridobljenih znanj, nam bo gotovo olajšala pot do željene zaposlitve. Pri pisanju življenjepisa moramo biti »realni«, vanj pa vselej vključiti tudi naše interese in hobije. Prav ti so lahko odločilni, ko se bo delodajalec odločal med dvema enako dobrima kandidatoma.

V nadaljevanju je o svojo zanimivo karierno pot predstavila doc. dr. Tanja Tajnik, ki je na naši fakulteti nosilka predmeta Okoljske tehnologije. Je tudi vodja evropskih in slovenskih projektov v podjetju Tiko Pro. Pri raziskovanju se ukvarja s področji okolja, krožnega gospodarstva, CCS tehnologij – skladiščenje CO2, LCA analiz, itd.

Kako pomembno je praktično usposabljanje, ki je sestavni del rednega študijskega programa na FVO, je ob predstavitvi karierne poti poudaril diplomirani ekotehnolog Miha Velikanje, ki na FVO zaključuje magistrski študij. Zadnjega pol leta je zaposlen v podjetju ContiTech Slovenija, kjer je pred leti opravljal obvezno študijsko prakso. Kot poklicnega ekotehnologa, so ga k sodelovanju že povabile tudi tuje družbe, ki delujejo znotraj velike mednarodne korporacije.

Gostom se za pripravljena predavanja in deljenje znaj ter izkušenj najlepše zahvaljujemo. Študentom pa želimo veliko uspeha pri študiju in prav toliko poguma pri kreiranju lastne poklicne poti.