Izbrali smo zdravo kozmetiko

V sredo, 18. oktobra, smo v prostorih Fakultete za varstvo okolja gostili zaključni dogodek mednarodnega Erasmus+ projekta »Odgovorna izbira in zdrava uporaba kozmetičnih izdelkov – GreenGate«.

Med raziskovanjem smo ugotovili, da lahko kozmetični izdelki poleg varnih kemikalij vsebujejo tudi za ljudi in okolje potencialno nevarne snovi. Te kemikalije so lahko naravne ali umetne, razgradljive ali nerazgradljive, lahko delujejo kot alergeni, dražijo kožo, motijo naš hormonski sistem, po uporabi ostajajo in se kopičijo v okolju.

Zaključni dogodek je bil popolna priložnost, da smo z vami delili pridobljene izkušnje, znanje in rezultate. Te je v uvodu predstavila vodja projekta 𝐝𝐫. 𝐀𝐧𝐣𝐚 𝐁𝐮𝐛𝐢𝐤.

Tako smo na dogodku spoznali pomembna dejstva o kozmetičnih izdelkih in izvedeli na kaj moramo biti pri izbiri izdelkov pozorni, da bomo lažje sprejemali boljše in bolj zdrave odločitve. Na štirih praktičnih delavnicah smo izdelali univerzalno vlažilno kremo, osvežilec zraka, univerzalno čistilo in dezodorant. Spoznali in tudi uporabili smo nove inovativne učne vsebine in GreenGate orodja, s pomočjo katerih bo naše raziskovanje na področju kozmetike, čistil in izdelkov za osebno nego veliko lažje. Druženje na dogodku je bila hkrati tudi odlična priložnost za širjenje obzorij in izmenjavo mnenj s posamezniki, ki si prizadevajo za odgovorno izbiro kozmetičnih izdelkov.

Prisluhnili smo tudi zanimivemu predavanju dr. Maje Zupančič Justin o uporabi sirotke v kozmetiki.

Zbranim smo predstavili tudi Green Gate spletno platformo stran https://green-gate.eu/sl/ na kateri je mogoče najti ogromno zanimivih, poučnih in interaktivnih vsebin.


G-knjiga je priročna, poučna in strokovna podpora pri raziskovanju varne in odgovorne uporabe kozmetičnih izdelkov – popelje vas na kratko bralno pustolovščino od kozmetičnih izdelkov do zapletenega odnosa, ki ga imajo s kožo in okoljem. Knjiga se v šestih poglavjih osredotoča na ključne ravni vsakodnevnega odnosa med uporabnikom in izdelkom za osebno nego/kozmetičnim izdelkom. Na prijazen in strokoven način jih predstavlja najširši javnosti. G-knjiga je BREZPLAČNA in si jo je mogoče naložiti TUKAJ.

 

G-blog vsebuje že več kot 70 člankov in intervjujev s strokovnjaki različnih področji. Je zbirka vsebin o kozmetiki, kjer je mogoče najti veliko »Naredi sam« navodil. Ponuja vpogled v škodljive učinke nekaterih uporabljenih kemikalij in ​​še veliko več.

 

 

Spletni tečaj omogoča spoznavanje skritih podrobnosti kozmetičnih, čistilnih in pralnih izdelkih. Spoznajte osnove kozmetične industrije, raziskujte, kako izbrati ljudem in planetu prijazne izdelke, ali pa se v slovarju seznanite z industrijskim slengom.

 


Aplikacija GreenScan
za vas preveri sestavo izdelkov! Edinstvena mobilna aplikacija po skeniranju pregledno in na kratko prikaže informacije o sestavinah izdelka ter njihovem vplivu na vaše zdravje in okolje. Z aplikacijo GreenScan boste imeli pri sebi popoln pregled izdelkov. Poleg tega vam bo aplikacija s podrobnimi nastavitvami uporabniškega profila prikazala primernost izbranih kozmetičnih ali čistilnih izdelkov glede na vaše želje.

 

GeenGate vsebine so na voljo v štirih jezikih (SI, EN, CZ, SK).