Preskoči na vsebino

FesDivjal – slovenski festival divje hrane

V Kozjanskem parku, med starimi slovenskimi sortami jabolk in hrušk, bo med 6. in 7. septembrom 2025 znova zaživel FesDivjal – slovenski festival divje hrane. Gre za že četrto izvedbo osrednjega slovenskega dogodka, posvečenega trajnostnemu načinu življenja, ohranjanju biotske pestrosti, podpori lokalnemu kmetijstvu in sonaravnim praksam.

📍 4. FesDivjal bo potekal med 6. in 7. septembrom 2025, v slikovitem okolju Kozjanskega parka, natančneje med travniškim sadovnjakom v Gradišču pri Podsredi (Gradišče 22).

Gre za največji slovenski festival, ki celostno pristopa k ohranjanju naravne in kulturne dediščineobujanju starih znanjpredstavitvi sodobnih znanstvenih dognanj ter spodbujanju zdravega, lokalno usmerjenega in trajnostnega načina življenja, temelječega na uporabi ekoloških in samoniklih/divjih virov.

🧭 Kaj ponuja FesDivjal?

🔬 Strokovni program:

  • 17 izobraževalnih delavnic s področij nabiralništva, zeliščarstva, gobarstva, naravne kulinarike, fermentacije, permakulture, fitoterapije, naravne gradnje in drugih tem, povezanih z zdravim življenjem.
  • Delavnice vodijo največji slovenski strokovnjaki – priznani zdravniki, farmacevti, profesorji, samostojni raziskovalci in izkušeni zeliščarji.

📢 Predavanja:

  • Brezplačna predavanja na teme trajnostnega življenjskega sloga, varovanja okolja, prehranske samooskrbe in etične potrošnje.

👧 Otroški program:

  • Ustvarjalne in izobraževalne delavnice s poudarkom na trajnostnih vsebinah: uporaba recikliranih materialov, delo z glino, pletenje cvetličnih venčkov, izdelava rastlinskega nakita, priprava čarobnih izdelkov, nabiralniške malice, gibalne igre in več.

🍽 Izziv “DIVJI MasterChef”:

  • Edino tekmovanje trajnostne kulinarike v Sloveniji – letos že drugič zapored.
  • Povezuje znane kuharje iz TV oddaje MasterChef Slovenija in strokovnjake s področja nabiralništva.
  • Dogodek vodi vrhunski chef Janez Bratovž (JB restavracija), z njim sodelujejo tudi Sašo Miljuševič (zmagovalec 1. sezone MasterChef), Karmen Gajšek (rastlinska strokovnjakinja) in Aljaž Simonič (gobar in poznavalec lokalnih surovin).
  • Prvi izobraževalno-trajnostni kulinarični šov s poudarkom na lokalnih, ekoloških sestavinah in divjih rastlinah.

🌿 Festivalska divja kuhinja:

  • Ponudba jedi iz domačih in samoniklih sestavin, pripravljena po principih trajnostne visoke kulinarike brez trgovinskih izdelkov.

🛍 Sejem, razstave in izmenjevalnice:

  • Stojnice z divjo kulinariko, naravnimi in umetniškimi izdelki iz vse Slovenije in tujine.
  • Razstava divjih rastlin in gob, izmenjava semen, pridelkov, oblačil in drugih ekoloških dobrin.

🎭 Kulturni program:

  • Pester spremljevalni program z nastopi številnih kulturnih ustvarjalcev.

⛺ Možnost kampiranja:

  • Vsi obiskovalci imajo na voljo brezplačno kampiranje na festivalskem prizorišču.

Več o festivalu najdete na  www.slovenianwildfoodfestival.com

Kontakt:

Karmen Gajšek (Kje so tiste rožice?)

tisterozice@gmail.com ali 051 245 731

Začetek

08:00

6. septembra 2025

Konec

19:00

7. septembra 2025

Kraj

Kozjanski park; med travniškim sadovnjakom v Gradišču pri Podsredi (Gradišče 22).