V Kozjanskem parku, med starimi slovenskimi sortami jabolk in hrušk, bo med 6. in 7. septembrom 2025 znova zaživel FesDivjal – slovenski festival divje hrane. Gre za že četrto izvedbo osrednjega slovenskega dogodka, posvečenega trajnostnemu načinu življenja, ohranjanju biotske pestrosti, podpori lokalnemu kmetijstvu in sonaravnim praksam.
📍 4. FesDivjal bo potekal med 6. in 7. septembrom 2025, v slikovitem okolju Kozjanskega parka, natančneje med travniškim sadovnjakom v Gradišču pri Podsredi (Gradišče 22).
Gre za največji slovenski festival, ki celostno pristopa k ohranjanju naravne in kulturne dediščine, obujanju starih znanj, predstavitvi sodobnih znanstvenih dognanj ter spodbujanju zdravega, lokalno usmerjenega in trajnostnega načina življenja, temelječega na uporabi ekoloških in samoniklih/divjih virov.
🧭 Kaj ponuja FesDivjal?
🔬 Strokovni program:
- 17 izobraževalnih delavnic s področij nabiralništva, zeliščarstva, gobarstva, naravne kulinarike, fermentacije, permakulture, fitoterapije, naravne gradnje in drugih tem, povezanih z zdravim življenjem.
- Delavnice vodijo največji slovenski strokovnjaki – priznani zdravniki, farmacevti, profesorji, samostojni raziskovalci in izkušeni zeliščarji.
📢 Predavanja:
- Brezplačna predavanja na teme trajnostnega življenjskega sloga, varovanja okolja, prehranske samooskrbe in etične potrošnje.
👧 Otroški program:
- Ustvarjalne in izobraževalne delavnice s poudarkom na trajnostnih vsebinah: uporaba recikliranih materialov, delo z glino, pletenje cvetličnih venčkov, izdelava rastlinskega nakita, priprava čarobnih izdelkov, nabiralniške malice, gibalne igre in več.
🍽 Izziv “DIVJI MasterChef”:
- Edino tekmovanje trajnostne kulinarike v Sloveniji – letos že drugič zapored.
- Povezuje znane kuharje iz TV oddaje MasterChef Slovenija in strokovnjake s področja nabiralništva.
- Dogodek vodi vrhunski chef Janez Bratovž (JB restavracija), z njim sodelujejo tudi Sašo Miljuševič (zmagovalec 1. sezone MasterChef), Karmen Gajšek (rastlinska strokovnjakinja) in Aljaž Simonič (gobar in poznavalec lokalnih surovin).
- Prvi izobraževalno-trajnostni kulinarični šov s poudarkom na lokalnih, ekoloških sestavinah in divjih rastlinah.
🌿 Festivalska divja kuhinja:
- Ponudba jedi iz domačih in samoniklih sestavin, pripravljena po principih trajnostne visoke kulinarike brez trgovinskih izdelkov.
🛍 Sejem, razstave in izmenjevalnice:
- Stojnice z divjo kulinariko, naravnimi in umetniškimi izdelki iz vse Slovenije in tujine.
- Razstava divjih rastlin in gob, izmenjava semen, pridelkov, oblačil in drugih ekoloških dobrin.
🎭 Kulturni program:
- Pester spremljevalni program z nastopi številnih kulturnih ustvarjalcev.
⛺ Možnost kampiranja:
- Vsi obiskovalci imajo na voljo brezplačno kampiranje na festivalskem prizorišču.
Več o festivalu najdete na www.slovenianwildfoodfestival.com
Kontakt:
Karmen Gajšek (Kje so tiste rožice?)
tisterozice@gmail.com ali 051 245 731