Prvo mednarodno srečanje Skupnosti Curiosoil: Prebujanje radovednosti za spodbujanje pismenosti o tleh

V ponedeljek, 9. 9. 2024, je bilo prvo mednarodno srečanje članov »Community of practice (CoP)« v okviru projekta CURIOSOIL. Spletnega dogodka se je udeležilo približno 80 zainteresiranih o izobraževanju o tleh, inovacijah ter dogajanju znotraj tega 4-letnega projekta. Med njimi so bili tudi predstavniki Fakultete za varstvo okolja (FVO), ki je slovenski projektni partner. S tem dogodkom se je vzpostavila mreža za sodelovanje, katere namen je izboljšati pismenost na področju tal po vsej Evropi, v skupnost pa so vključeni strokovnjaki, izobraževalci in ostali navdušenci, ki si prizadevajo za boljše razumevanje zdravja tal in njihovo trajnostno rabo.

CURIOSOIL CoP je platforma, ki združuje zainteresirane iz različnih področij in prispeva k razvoju, preizkušanju in implementaciji pobud za izobraževanje o tleh. Skupino vodi organizacija ECOLISE, ki koordinira člane iz različnih evropskih držav in jih usmerja k doseganju skupnih ciljev.

V okviru sestanka je voditelj Abdul Otman (ECOLISE) na kratko predstavil namen in osrednje cilje projekta CURIOSOIL ter dosežen napredek v projektnem delu.

Predstavljena sta bila tudi dva nastajajoča dokumenta.

Prvi dokument z naslovom »Soil & Education Policies: Intelligence of the Crowd« je namenjen vsem, ki se aktivno ukvarjajo s tlemi, da zapišejo informacije o državnem izobraževalnem sistemu in vključenostjo vsebin o tleh.
https://docs.google.com/document/d/1TDRCLTicQImRqaDAKDMLHzHJ-ad5jYBW4ThgWWKZBNE/edit

Drugi dokument z naslovom »Launch Soil Education Mapping« pa je naslednjih nekaj mesecev odprt za javnost in je namenjen zbiranju vseh neformalnih oblik izobraževanja o tleh, ki vključuje udeležence različnih starostnih skupin.
https://docs.google.com/document/d/1IzSs0mz6GBwjN9anBT18WCEEihL1o_sZHV3vrv4bDgA/edit

Predstavljen je bil tudi sorodni projekt z naslovom ECHO. Cilj projekta je vključiti državljane v zaščito in obnovo tal z razvojem njihovih kompetenc in izboljšanjem znanja o tleh. Državljani bodo aktivno sodelovali pri zbiranju podatkov ter spodbujali trajnostno upravljanje tal in spremembe ravnanja po celotni EU. Projektu se lahko priključite kot ECHO Ambasador.
Več informacij lahko najdete na povezavi https://echosoil.eu/become-an-echo-ambassador