Vabilo na 14. Slovenski lovski dan

Vabilo na 14. Slovenski lovski dan

»Lovstvo, trajnostna raba naravnih virov in biodiverziteta«

Lovska zveza Slovenije in Strokovno-znanstveni svet LZS v soboto, 18. marca 2023, v Kongresnem centru Celjskega sejma organizirata 14. Slovenski lovski dan, tradicionalno strokovno srečanje, namenjeno ozaveščanju strokovne in splošne javnosti o pomenu lova in lovstva ter trajnostne rabe naravnih virov. Tema letošnjega posveta bo Lovstvo, trajnostna raba naravnih virov in biodiverziteta.

Predavali bodo številni domači strokovnjaki, ki se ukvarjajo z raziskavami, varstvom in upravljanjem divjadi ter drugih prostoživečih živali. Poleg pomena sistematičnega trajnostnega upravljanja populacij in aktivnosti, ki jih izvajajo lovci za varstvo narave oziroma biodiverzitete (biotske raznovrstnosti), bodo predstavili tudi zanimiva nova spoznanja o srnjadi, divjem prašiču, alpskem gamsu, alpskem kozorogu, muflonu, evropskem bizonu, risu, divji mački, nutriji in navadnem polhu.

K organizaciji in izvedbi dogodka bodo pomembno doprinesli sodelavci Fakultete za varstvo okolja, ki bodo kot predavatelji ali soavtorji sodelovali pri kar desetih predavanjih. Podrobnosti najdete v priloženem PROGRAMU posveta.

Vsebinsko pester posvet, ki bo v Kongresnem centru Celjskega sejma, je namenjen vsem, potrebne pa so predhodne prijave preko lovskega informacijskega sistema Lisjak (za lovce) in po e-pošti lzs@lovska-zveza.si (za nelovce).

Med 17. in 19. marcem bodo na celjskem sejmišči prvič tudi Dnevi lovstva – gre za prvo tovrstno strokovno srečanje, s številnimi predavanji, posveti in z bogato ponudbo opreme na enem mestu. Seveda brez tekmovanj, kot je kuhanje lovskega golaža, ali oponašanje jelenjega rukanja, ne bo šlo. Ogledali si boste lahko novosti na področju lovske opreme, ki jo nudijo številni razstavljavci.

V tem času se bo na Celjskem sejmu zvrstilo kar pet sejmov, ki jih boste lahko obiskali z eno vstopnico. Sočasno celjsko sejmišče gosti tudi največji strokovni čebelarski dogodek v Evropi s sejmom ApiSlovenija, Dneve ribištva, sejem Altermed in GreenVita, kjer boste spoznali vse za zdrav način življenja in samooskrbo ter Festival kave Slovenija, kjer boste spoznali skrivnosti dobre kave, gina, vina in piva ter drugih butičnih okusov.

Letos se jim bosta pomlednim sejmom v Celju prvič pridružila nova strokovna sejma, namenjana lovstvu in ribištvu. Neokrnjena narava je namreč velik slovenski privilegij. Imamo veliko prostoživečih živali v gozdovih, gorah, hribih, naravnih potokih, jezerih in morju, z njimi pa je potrebno skrbno ravnati. Za to pri nas skrbijo lovske in ribiške družine in ljubiteljski lovci in ribiči. Na sejmih Dnevi lovstva in Dnevi ribolova se bo tako na enem mestu našla vsa oprema in pripomočki za lov in ribolov.