Raziskovali bomo

Raziskovali bomo

Fakulteta za varstvo okolja bo tudi letos sodelovala na tradicionalnih Dnevih raziskovalcev. Družili, zabavali, učili in raziskovali bomo v petek, 7. oktobra, med 10. in 17. uro, na ploščadi pred Osrednjo knjižnico Celje.

Rdeča nit predstavitve Fakultete za varstvo okolja bo mikroplastika.

Izum plastike na osnovi sintetičnih polimerov v začetku 20.st nam je za vedno spremenil življenje. Tega si brez plastike skoraj ne znamo več predstavljati. Plastika je poceni, lahek, močen in upogljiv material  –   kar ima za posledico praktično neomejeno število možnih aplikacij.

Plastična revolucija pa je vendarle prinesla tudi svojo ceno. Letno proizvedemo več kot 300 milijonov ton plastike in polovico le-te uporabljamo v izdelkih za enkratno uporabo. S tem, ko naraščata znanje in zavedanje o preudarni uporabi plastike, pa postaja vedno bolj aktualno tudi področje mikroplastike.

Mikroplastika so majhni plastični delci velikosti do 5 mm. Nastane lahko pri razgradnji večjih plastičnih produktov, lahko pa jo v takšni velikosti tudi namerno proizvajamo – kot surovino za nadaljnjo proizvodnjo plastičnih izdelkov, ali kot dodatek za izboljšanje lastnosti končnega izdelka.

Na stojnici bomo predstavili različne izvore mikroplastike v okolju – tiste, ki so vidni in se jih (včasih premalo) zavedamo, pa tudi tiste, ki jih neposredno ne povezujemo z izzivi mikroplastike, a prav tako predstavljajo del našega vsakdana.

Obiskovalci bodo lahko spoznali, kako lahko mikroplastiko z enostavnimi poskusi in prikazi v okolju opazimo in prepoznamo.

Prepričani smo, da lahko ozaveščena družba naredi precej mikro korakov, ki lahko prispevajo k zmanjšanju količine mikroplastike v okolju.