Tudi ti si povezan v Zemeljski ekosistem – VABILO na zaključni dogodek projekta Artic Angels v Sloveniji

Tudi ti si povezan v Zemeljski ekosistem – VABILO na zaključni dogodek projekta Artic Angels v Sloveniji

Veronika Bastl, diplomantka Fakultete za varstvo okolja in slovenska predstavnica skupnosti Artic Angel bo skupaj z mlado ekipo Arctic Ice Force Slovenija in ustanoviteljico Inštituta Complementarium dr. Lucijo Kolar, predstavila rezultate projekta Arctic Angels v Sloveniji.

Dogodek bo v torek, 4. oktobra, ob 19. uri, v prostorih Celjskega mladinskega centra. Gostje bodo med drugim ugotavljali kakšne so povezave med Arktiko in Antarktiko ter Slovenci in zakaj se moramo tudi Slovenci boriti za ta del sveta?

Boštjan Videmšek in Maja Prijatelj Videmšek bosta predstavila knjigo Zadnji dve (Najin in Fatu: Reševanje vrste na robu izumrtja)

Dr. vet. med. Aleksandar Plavšić iz veterine Zamba pa bo spregovoril o embriotransferju.

Boštjan Videmšek, večkrat nagrajeni novinar in novinarka Maja Prijatelj Videmšek, ki piše o okoljskih in naravovarstvenih temah, sta se skupaj s priznanim fotografom Matjažem Krivicem odpravila po poti reševanja živalske vrste, ki ji pripadata Najin in njena hčerka Fatu, zadnji severni beli nosoroginji. Zadnji pripadnici svoje vrste bivata v rezervatu Ol Pejeta v osrednji Keniji, obkroženi s stražnimi stolpi in strogo varovani z elitnimi varnostniki.

Možnosti za naravno nadaljevanje vrste severnih belih nosorogov ni več, saj je pred leti umrl zadnji samec. Zato so se znanstveniki z vsega sveta že pred leti združili v konzorcij BioRescue in se posvetili postopkom umetne oploditve in tehnologijam matičnih celic. Ker ne Najin ne Fatu nista sposobni zanositi, so se odločili za  umetno oploditev s pomočjo prenosa zarodkov v nadomestne matere sorodnih južnih belih nosorogov.

Več o dogodku si lahko preberete TUKAJ!