Svet brez mikroplastike – sodelujte v nagradnem video natečaju

Svet brez mikroplastike – sodelujte v nagradnem video natečaju

Izum plastike na osnovi sintetičnih polimerov v začetku 20.st nam je za vedno spremenil življenje. Plastika je poceni, lahek, močen in upogljiv material  brez katerega si življanja skoraj ne znamo več predstavljati.

Tako letno proizvedemo več kot 300 milijonov ton plastike in kar polovico le-te uporabljamo v izdelkih za enkratno uporabo. S tem, ko naraščata znanje in zavedanje o preudarni uporabi plastike, postaja vse bolj aktualno tudi področje mikroplastike.

Mikroplastika so majhni plastični delci velikosti do 5 mm. Nastane lahko pri razgradnji večjih plastičnih izdelkov, lahko pa jo v takšni velikosti tudi namerno proizvajamo – kot surovino za nadaljnjo proizvodnjo plastičnih izdelkov, ali kot dodatek za izboljšanje lastnosti končnega izdelka.

Danes je mikroplastika povsod okoli nas, kar vse resneje ogroža tudi naše zdravje. Tako se vsepogosteje srečujemo tudi z vprašanjem kako problem mikroplastike rešiti?

Imate dobre ideje kako? Delite jih! Sodelujte v zaključnem delu projekta »Mikroplastika – jutrišnji makro problem«.

Z ekipo prijateljev ali sošolcev pripravite video na temo »Svet brez mikroplastike« in se potegujte za lepe nagrade!

Navodila najdete TUKAJ!

MIKROPLASTIKA: JUTRIŠNJI MAKRO PROBLEM

Plastika je vstopila v skoraj vsak del našega življenja. Kot posamezniki v širši družbi se morda niti ne zavedamo vseprisotne plastike in drugih kemičnih snovi, s katerimi prihajamo v stik vsakodnevno. Mikroplastika je bila prvič prepoznana kot možen zdravstveni in okoljski problem šele pred nekaj leti, od takrat pa so jo preučevali številni znanstveniki po vsem svetu in nevarnost, ki jo predstavlja naravi in ​​nam, je očitna. Na žalost so naša življenja v zadnjih letih postala bombardirana s številnimi drugimi okoljskimi vprašanji in ekološkimi katastrofami, medtem ko se plastika, ki nas obdaja, nabira tudi v obliki mikroplastike v najglobljih delih našega sveta.

S pomočjo tega projekta želimo povečati ozaveščenost o mikroplastiki med mladimi, učitelji in izobraževalnimi ustanovami. Učiteljem bi radi ponudili kakovostno učno gradivo, ki bi ga lahko uporabljali v šolah kot kurikularni ali obšolski učni vir, ter spodbudili razpravo o tej temi v širši javnosti.