okrogla miza Pogled na pravico do pitne vode

okrogla miza Pogled na pravico do pitne vode

Vabimo vse študente in zaposlene Visoke šole za varstvo okolja in ekotehnologije k sodelovanju na okrogli mizi “Pogled na pravico do pitne vode”.

Z velikim veseljem sporočamo, da so sodelovanje na pri okrogli mizi za zdaj potrdili priznani strokovnjaki:
Dr. Levstek in Dr. Roš (Slovensko društvo za zaščito voda), Dr. Globevnik (Društvo vodarjev), Dr. Sancin (Pravna fakulteta), Dr. Griessler Bulc (Zdravstvena fakulteta), Dr. Kos (FDV) in tudi ga. Bonia Miljavac (NIJZ).

Dogodek bo potekal v Centru urbane kulture Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, 1000 Ljubljana, v četrtek 21.4.2016, ob 16:30 uri.

Na okrogli mizi bodo izpostavljeni naslednji poudarki:

1.    Prednosti in slabosti opredelitve pravice do čiste pitne vode kot ustavno pravico.
2.    Nevarnosti privatizacije storitev oskrbe s pitno vodo. Voda je omejen vir in temeljnega pomena za življenje in zdravje ljudi.
3.    Konflikt med vodo kot javno dobrino zagotovljeno vsem in vodo kot tržnim blagom, sredstvom za kopičenje kapitala. Kako velika je politična moč lastnikov kapitala na področju rabe vode in kako se le-ta sklada z javnim interesom?
4.    Čezmerna raba vodnih virov, izguba nadzora in dostopnosti do podatkov kakovosti opravljenih storitev ter zmanjševanje kakovosti storitev oskrbe s pitno vodo. Ali lahko morebitna privatizacija storitev oskrbe s pitno vodo vpliva na kakovost storitev?
5.    Kako v trenutni situaciji rabe vode hkrati kot javne dobrine in sredstva za kovanje dobičkov zagotoviti družbeno primerno in okoljsko vzdržno rabo.

Predviden potek dogodka (trajanje cca. 1ura in 30 min)

•    Uvodni nagovor direktorja IzVRS (10 min)
•    Nagovor ge Barlow (15 min)
•    Kratek nagovor udeležencev omizja in debata (45 min)
•    Vprašanja zainteresirane javnosti in novinarjev (20 min)
 
vabilo