Na urbane sprehode s študenti FVO

Na urbane sprehode s študenti FVO

Letos se na slovenske ulice znova vračajo urbani sprehodi v okviru globalnega festivala Jane’s Walk.

Pobuda Jane’s Walk izhaja iz Toronta, njen namen pa je širjenje dragocenih sporočil Jane Jacobs in popularizirati živost mest, ki se poraja preko povezanosti prebivalcev z bivalnim okoljem, sosedi in obiskovalci.

Namen sprehodov Jane’s Walk je ponovno odkriti skrite razsežnosti naših mest z očmi pešca in radovednega opazovalca. Odkriti kaj je tisto, kar morajo vsebovati pešcu prijazne ureditve in kaj dela naše ulice in trge varne za prebivalce in obiskovalce, obenem pa povezovati ljudi v prizadevanjih za vsakodnevnemu življenju prijazne mestne četrti.

Na urbane sprehode, ki promovirajo urejanje mest po meri pešcev, vas bodo letos pospremili tudi študenti Fakultete za varstvo okolja. Vodene sprehode so pripravili v okviru predmeta Uvod v prostorsko načrtovanje, pod mentorstvom predavateljice Saše Piano. 

 • Ljubljana – Galjevica, Za katero pot do Parka Špica se odločajo pešci?
  Petek, 5. maj 2023, ob 17:30 uri. Zbirno mesto je Stara pekarna Kruhek na Dolenjski cesti 82.
  Sprehod bo vodila Nina Košir.
  Udeleženci se bodo sprehodili po Dolenjski cesti do Karlovškega mostu čez Ljubljanico, od koder se bodo usmerili proti Špici, skozi Botanični vrt in ob dolenjski železnici nazaj do izhodiščne točke. Med sprehodom bodo ugotavljali zakaj se ljudje za pot do Špice (ali do središča mesta) ne usmerijo na Dolenjsko cesto ampak raje izberejo stranske poti.
 • Vrbje – Migojnice – Griže, Utrip podeželja.
  Sobota, 20. maj 2023, ob 10. uri. Zbirno mesto je parkirišče pri Ribniku Vrbje.
  Sprehod bo vodila Larisa Petek Krempuš.
  Sprehod bodo udeleženci začeli v naselju Vrbje in pot nadaljevali ob Savinji proti Grižam, kjer si bodo ogledali Letno gledališče Limberk, osnovno šolo, cerkev Sv. Pankracija … Tema pogovora bo življenje v majhni skupnosti.
 • Zagorje ob Savi – mestno središče, Sprehod okoli rondoja.
  Sobota, 13. maj 2023, ob 10. uri. Zbirno mesto je na parkirišču pri spomeniku zagorskih rudarjev (nasproti hipermarketa Špar Zagorje).
  Sprehod bo vodila Alma Bjelić.
  Udeleženci se bodo sprehodili ob glavni cesti od spomenika posvečenega zagorskim rudarjem do krožišča v Zagorju. Ob poti si bodo ogledali tamkajšnje znamenitosti in spregovorili o pomenu dediščine za razvoj mesta.
 • Žalec – Velika Pirešica, Od stare do nove šole.
  Sobota, 13. maj 2023, ob 10. uri. Zbirno mesto je pred staro šolo in igriščem v Veliki Pirešici.
  Sprehod bo vodil Jan Perc.
  Udeleženci se bodo sprehodili po poti med staro in novo šolo. Ob tem bodo ugotavljali kako varna je šolska pot in kako so urejene intervencijske ter sprehajalne poti.


Urbani sprehodi Jane’s Walk  so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti območju bivanja. Hkrati dajejo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

 

 

Skip to content