Kaj je Jure slišal v Piranskem zalivu?

Kaj je Jure slišal v Piranskem zalivu?

TAKOLE SE JE DANES SLIŠALO V PIRANSKEM ZALIVU

V okolici Pirana je bilo danes pod vodo zelo hrupno. Tam se je namreč zadrževala skupina 35-40 delfinov, v kateri so bili tako samci kot tudi samice z mladiči, so sporočili iz društva Morigenos, slovenskega društva za morske sesalce. Takole se je slišalo oglašanje delfinov, ki so ga raziskovalci društva posneli s hidrofonom (podvodnim mikrofonom). Na območju Tržaškega zaliva živi stalna populacija delfinov vrste velika pliskavka (Tursiops truncatus), ki šteje okoli 150 živali, slovenske vode pa so pomemben del njihovega habitata. Delfini se na tem območju prehranjujejo, razmnožujejo in vzgajajo mladiče.

»To populacijo preučujemo že 18 let, zato večino teh delfinov zelo dobro poznamo«, je povedal Tilen Genov, predsednik društva Morigenos. Posamezne osebke prepoznavajo po naravnih oznakah na hrbtnih plavutih, vsak prepoznani delfin pa dobi ime in je vključen v identifikacijski katalog. Nekatere od danes opaženih delfinov so prvič srečali že leta 2003.

»Delfini se sporazumevajo, orientirajo in lovijo plen s pomočjo zvoka, zato lahko s preučevanjem njihovega oglašanja o njih izvemo marsikaj. Njihovo oglašanje vključuje različne oblike žvižgov, tleskov ter brnečih in drugih zvokov«, je še povedal Genov.

»Vsak delfin ima tudi svoj lastni »podpisni žvižg«, ki predstavlja njegovo »ime«. Na podlagi teh žvižgov se delfini medsebojno prepoznavajo, z natančno analizo teh zvokov pa jih lahko prepoznamo tudi mi«, je povedal Jure Železnik, raziskovalec v društvu Morigenos in študent na Visoki šoli za varstvo okolja Velenje.

V društvu Morigenos so izredno hvaležni vsem, ki jih v teh dneh redno obveščajo o opažanjih delfinov. S tem jim pomagajo zbirati pomembne informacije o gibanju, vedenju in varstvenem statusu teh živali. Če opazite delfine, bodo v društvu hvaležni klica na 031 77 10 77. Pomagate lahko tudi tako, da simbolično posvojite katerega od teh delfinov. Več informacij o delfinih v Sloveniji najdete na spletni strani www.morigenos.org in na Facebook strani društva Morigenos.

 

Video z zvočnimi posnetki je dosegljiv na: https://we.tl/t-ZajGqFX4uG

 

Uporaba fotografskega in video materiala društva Morigenos

Fotografije, video posnetke in grafike posredovane s strani društva Morigenos za potrebe te izjave za medije se lahko uporablja izključno za poročanje o zgornji novici, z navedbo društva Morigenos kot vira. Za ponovno uporabo fotografij ali video posnetkov je potrebno pridobiti dovoljenje društva Morigenos.