GeoBioBlitz 2021

GeoBioBlitz 2021

Študenti VŠVO so 17. in 18. septembra sodelovali na dogodku GeoBioBlitz, ki ga od leta 2016 organizira Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji. Prvi, vzorčni GeoBioBlitz dogodek je bil izveden v Naravnem spomeniku Dovžanova soteska, vsi naslednji pa v različnih območjih Triglavskega narodnega parka. Namen tovrstnih dogodkov je spoznavanje narave in procesov v naravnem okolju ter vzrokov zanje, kar udeležencem pomaga razumeti tudi pomen premišljenega načrtovanja človekovih posegov v naravo.

Dogodek združuje strokovnjake različnih strok, ki s svojim znanjem in izkušnjami izobražujejo in  spodbujajo udeležence, da opazujejo pokrajino ter začnejo razumevati prepletenost procesov v njej. Letošnji GeoBioBlitz je bil namenjen spoznavanju spreminjanja ekosistemov v gorskih območjih. S strokovnjaki različnih področij smo na območju Planice in doline Tamar raziskovali in ugotavljali, kako podnebne spremembe in človekove dejavnosti (predvsem množičen obisk) v gorskem svetu negativno vplivajo na tamkajšnje ekosisteme. Posebno pozornost smo namenili spoznavanju velikih zveri (ris, volk, medved)  in divjega petelina. V dveh dneh smo tako spoznavali in opazovali njihov življenjski prostor, ob tem pa smo se seznanili tudi z dejavniki in procesi, ki ta prostor preoblikujejo. Ob srečanju z ameriškimi strokovnjaki in predstavniki Narodnega parka Crater lake, ki je pobraten s Triglavskim narodnim parkom, se je izkazalo, da so težave s katerimi se parka soočata zelo podobne, predvsem izstopajo vse višje temperature in pomanjkanje snega ter vse bolj množičen obisk.

GeoBioBlitz sta vodili Charlotte Taft (Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji) in dr. Irena Mrak (VŠVO, ZGS) v sodelovanju s strokovnjaki Javnega Zavoda Triglavski narodni park, Zavoda za gozdove Slovenije in Univerze v Ljubljani.