Arhiv mlečnih zob

Arhiv mlečnih zob

Dr. Leo Šešerko

Ustanovitev Arhiva mlečnih zob in pozivza njihovo zbiranje v Posavju in po Sloveniji

 Ob 30. obletnici nesreče v Černobilu in 5. obletnici nesreče v Fukušimi ustanavljamo Arhiv mlečnih zob v Sloveniji v organizaciji Posavskega nuklearnega partnerstva in Zveze ekoloških gibanj Slovenije in pozivamo starše k prostovoljnemu oddajanju mlečnih zob arhivu.

Ravnokar začenjajo s takim projektom tudi na Japonskem in v okolicu Fukušime z namenom, da se otroški zobje ohranijo in da jih bo mogoče preiskati na vsebnost radionukleidov, zlasti glede stroncija 90. Sodelovali bomo z japonskim projektom zbiranja otroških zob, ter z nekaterimi drugimi podobnimi akcijami po svetu. Najstarejši tak projekt je potekal v St. Louisu od leta 1958  dalje v organizaciji Dr. Barryja Commonerja. Zbrali so več kot 60.000 zob, kar je pomembno zaradi statistične relevantnosti zbiranja.

V okolju so številni radionukleidi, a posebnost stroncija 90 je, da ga organizem v prenatalni dobi in v zgodnjem otroštvu registrira, kot da je kalcij in ga vgradi v kosti in zobe. Ker je njegova razpolovna doba 29 let, bo tudi po 100 letih mogoče ugotoviti, koliko so današnji otroci izpostavljeni stronciju 90 in drugim radionukleidom. To je važno tudi kot indikator za izpostavljenost različnim boleznim.

Analiza vsebnosti stroncija 90 za en zob stane danes okoli 1.500 evrov. Ker za projekt arhiva še nimamo nobenega donatorja, bomo v prvi fazi zbirali zobe skupaj z podatki o darovalcih. Ko bomo dobili donatorje, bomo začeli raziskovati vsebnost stroncija 90 in drugih radionukleidov.

Vsekakor bomo arhiv mlečnih zob predali naslednjim generacijam, ki bodo lahko zelo podrobno raziskale, kaj se je dogajalo z radioaktivnim onesnaževanjem v današnjem času.

Zato apeliramo na starše, da hranijo mlečne zobe svojih otrok in jih predajo arhivu ter da izpolnijo vprašalnik o podatkih otroka. Arhiv bo skrbel za zaupnost osebnih podatkov.